naxos_ναξος















Naxos (Greek: Νάξος; Italian: Nasso; Turkish: Nakşa) is a Greek island, the largest island (428 km²) in the Cyclades island group in the Aegean. It was the centre of archaic Cycladic culture.

The largest city and capital of the island is Hora, sometimes called Naxos City, with about 12,000 inhabitants. The main villages are Filoti, Apiranthos, Tragea (Chalki), Koronos, Sangri, and Apollonas.

Naxos is a popular tourist destination, with several easily accessible ruins. It has many beautiful beaches, such as those at Agia Anna, Agios Prokopios, Alikos, Kastraki, Mikri Vigla, Plaka, and Agios Georgios, most of them near Hora.

Naxos is the most fertile island of the Cyclades. It has a good supply of water in a region where water is usually inadequate. Mount Zas (999 metres) is the highest peak in the Cyclades, and tends to trap the clouds, permitting greater rainfall.





Νάξος
Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με 428 τ. χλμ. ΄Εκταση και 15.200 κατοίκους. Οι εύφορες κοιλάδες με τις ελιές, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, τα αμπέλια, τα χωράφια και η κτηνοτροφία κάνουν τη Νάξο σχεδόν αυτάρκη σε προϊόντα.//
Η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα, στενά ανηφορικά δρομάκια, καμάρες και πολλά πέτρινα σπίτια, ενώ στην πίσω πλευρά της χτίζονται συνεχώς νέα σπίτια και ξενοδοχεία για να εξυπηρετήσουν τους πολυάριθμους τουρίστες.
Και τα όμορφα χωριά της Νάξου όμως, προσφέρονται για ήρεμες Διακοπές. Ο Απόλλωνας είναι ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά του νησιού. Εδώ βρίσκονται τα φημισμένα από την αρχαιότητα λατομεία μαρμάρου. Το χωριό έχει 100 κατοίκους και απέχει 48 χλμ. από τη Χώρα.
Ο Απείραθος, από τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Φανάρι. Το χωριό διατηρεί σχεδόν ανέπαφη τη μορφή του από την περίοδο της Βενετοκρατίας. Είναι η πατρίδα του Μανώλη Γλέζου. ΄Εχει 760 κατοίκους και απέχει 85,5 χλμ. από τη Χώρα. ΄Αλλα χωριά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι η Αγία ΄Αννα - ΄Αγιος Προκόπιος, ο Κόρωνος, οι Εγγάρες, οι Μέλανες, η Τραγαία, το Φιλότι, χτισμένα μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και τρεχούμενα νερά.

Η Νάξος βρίσκεται ακριβώς στη μέση του Αιγαίου και είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα ήσυχο και οικογενειακό μέρος, με εκπληκτική φυσική ομορφιά που είναι ακόμη ανεξερεύνητη από το πλήθος του κοσμοπολίτικου κόσμου των γειτονικών νησιών, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Ίος.

Η Νάξος έχει να καυχιέται για την μακριά ιστορία της και την σημαντική θέση της στην ανάπτυξη της Ελληνικής κουλτούρας. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και η μεγάλη της παράδοση είναι συνιφασμένη με τις θεότητες. Ο Όμηρος την ονόμασε "Δία", λόγω της παράδοσης που συνέδεε το νησί με τον Δία, τον πατέρα όλων των Θεών. Άλλα ονόματα που της δόθηκαν ήταν "μικρή Σίσιλη", "Στρογγύλι", "Τραγιά", "Διονυσία", "Καλλίπολη", και "Λιπαρά", μέχρι που τελικά πήρε το σημερινό της όνομα από τον Βασιλιά Νάξο της Καρίας, από ένα βασίλειο της Μικράς Ασίας.

O Δίας, ο Πατέρας των Θεών των αρχαίων Ελλήνων, λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στην Σπηλιά Ίδεον, αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό πήρε το όνομά του. (1000 μέτρα). Ο Διόνυσος, ο Θεός του κρασιού και της απόλαυσης, ήρθε στη Νάξο με την Αριάδνη, την Θεά της γονιμότητας. Η ένωσή τους προίκισε το νησί με φρουτώδη αμπέλια και γόνιμα εδάφη.

Η Νάξος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Κυκλαδικό πολιτισμό που άνθισε το 3000 πΧ. Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που προέκυψαν εκείνη την εποχή, ήταν η εξέλιξη της ναυσιπλοϊας, η βιομηχανία του χαλκού, η κεραμική και η επεξεργασία μαρμάρων. Η γνώση μας γι' αυτήν την περίοδο προέρχεται από τα αρχαιολογικά ευρύματα. Πήλινα και μαρμάρινα βάζα, χάλκινα εργαλεία, κοσμήματα και πιο πολύ, τα γνωστά κυκλαδικά είδωλα, μικρού και μεσαίου μεγέθους από αγόρια, που ονομάζονται Κούροι.

Στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ και για περίπου 5 αιώνες, η ναυτική δύναμη του Αιγαίου ανήκε στον Μίνωα, που έχασε στις Μυκήνες. Το κέντρο της εμπορικής και της ναυτικής δραστηριότητας του Αιγαίου πέρασε στον Μυκηναϊκά κέντρα, στην ενδοχώρα της Ελλάδας, και τα Κυκλαδικά νησιά χρησιμοποιούνταν σαν γέφυρες για την ανάπτυξη της κυριαρχίας στην Μικρά Ασία.

Ένα μέρος της πρωτεύουσας της Νάξου στη Μυκηναϊκή εποχή, (1300 πΧ), ανακαλύφθηκε κάτω από την Ορθόδοξη Καθεδρική πλατεία, στη Χώρα, εκεί όπου είναι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος Γκρόττα. Ο χώρος είναι ανοικτός για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων η Νάξος κατοικήθηκε από τους Ίωνες. Μία σημαντική περίοδος για το νησί, κατά την οποία ξεκινάει και φτάνει στην αποκορύφωσή της η κλασσική περίοδος (7ος-6ος αιώνας π.Χ), και έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες ανακαλύψεις όσον αφορά τις τέχνες και ειδικά την γλυπτική και την αρχιτεκτονική. Η Πορταρά, η μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στο νησί, είναι ότι απέμεινε από τον ναό του Απόλλωνα, που χτίστηκε εκείνη την περίοδο. Τα ερείπια του ναού ονομάζονται Παλάτια, υπονοώντας τα παλάτια του Λιγδαμί, του αρχαίου τύραννου της Νάξου κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Ένας μύθος λέει ότι ο Θησέας εγκατέλειψε εκεί την Αριάδνη όταν γύρισε από την Κρήτη.
Το 490 πΧ η Νάξος καταστράφηκε από τους Πέρσες, όταν προσπάθησαν να ασκήσουν την επιρροή τους και να κυριαρχήσουν στις Ελληνικές θάλασσες. Μετά από την τελική ήττα των Περσών από τους Έλληνες, η Νάξος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, αλλά ουσιαστηκά δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει και να ξανακερδίσει την παλιά της δόξα και σημασία.

Σήμερα η Νάξος συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός μοντέρνου παραθεριστικού κέντρου και την παράδοση της κουλτούρας και των χρωμάτων ενός Ελληνικού νησιού. Διαθέτει μεγάλες και ωραίες παραλίες, με κρυστάλλινα μπλέ νερά και δέντρα από κέδρους, που στοιχίζονται σε όλο το μήκος την νότιας και δυτικής ακτής του νησιού. Η Βόρεια ακτή της Νάξου έχει εκπληκτικές παραλίες με βαθιά μπλε νερά. Οι μοναδικοί αέρηδες του νησιού, "το μελτέμι", τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, την καθιστούν το ιδανικό νησί για τους λάτρεις του σέρφινγκ.

Τέλος, η Νάξος διαθέτει καλους χωματόδρομους οι οποίοι διασχίζουν το νησί και απευθύνονται σε όσους αρέσκονται σ' αυτού του είδους την οδήγηση. Για τους ποδηλάτες, το νησί έχει δρόμους από άσφαλτο σε σχήμα τόξου, ιδανικούς για ποδήλατα. Για τους λάτρεις των περιπάτων και τους εξερευνητές, υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούν μέσα από το νησί, από την μία ακτή στην άλλη.


Πως θα φθάσετε στην Νάξο:
Από το λιμάνι του Πειραιά και από τα λιμάνια της Πάρου και της Σύρου.

Συγκοινωνία στην Νάξο:
ΚΤΕΛ τηλ: 2285022291, ΤΑΞΙ τηλ: 2285022444.

Αξίζει να επισκεφθείτε στην Νάξο:
Η Πορταρά, η είσοδος του Ναού του Απόλλωνα, που άρχισε να κτίζει στα μέσα του 6 αιώνα π.Χ. ο τύραννος της Νάξου Λύγδαμης, πάνω στο νησάκι που οι ντόπιοι αποκαλούν Παλάτια. Ο Ναός δεν τελείωσε ποτέ αλλά συνδέθηκε με την τραγική ιστορία της Αριάδνης.
Η Αρχαία Πόλη. Στα βόρεια του λιμανιού , διατηρούνται λείψανα των Μυκηναϊκών Χρόνων και εδώ βρισκόταν, σύμφωνα με τα πορίσματα των ανασκαφών, η αγορά της Αρχαίας Πόλης. Τμήμα του αρχαίου οικισμού βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.
Το Κάστρο. Είναι αναμφισβήτητα η γοητευτικότερη περιοχή της Χώρας. Περνώντας την Τρανή Πόρτα μπορείτε να θαυμάσετε τον πύργο με τις πολεμίστρες, που διατηρούνται στην αρχική θέση τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σπίτια του Κάστρου, πολλά από τα οποία χρονολογούνται στο 14ο και 15ο αιώνα και έχουν στις προσόψεις τους εντοιχισμένα βενετσιάνικα οικόσημα. Στο κάστρο θα δείτε τη Βενετσιάνικη Εκκλησία, το κτίριο της Σχολής Καλογραιών (Ουρσουλίνων), τη Μητρόπολη των Ρωμαιοκαθολικών και την κατοικία του Καθολικού Επισκόπου.
Από τις εκκλησίες η παλαιότερη είναι η Παναγία η Βλαχερνιώτισσα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και πολύτιμες εικόνες, ανάμεσα στις οποίες δύο (Παναγία και Προφήτης Ηλίας) είναι έργα του κρητικού ζωγράφου Αγγέλου, μαθητή του Ελ Γκρέκο. Σημαντικές εικόνες και εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο έχει και η μητρόπολη (Ζωοδόχος Πηγή), χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας αγοράς. Το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο λιμάνι είναι χτισμένο πάνω σε μικρό νησάκι που χάνεται πίσω από τα ψηλά κατάρτια των γιοτ.
Ο Πύργος του Μπελόνια, στο δρόμο προς το Γαλανάδο, 6 χλμ από τη Χώρα, ήταν κατοικία του Βενετού άρχοντα της περιοχής. Εδώ διατηρείται και το δίδυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που χρησιμοποιούσαν Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Ο πύργος εντυπωσιάζει με την επιβλητική μορφή του και προσφέρει πανοραμική θέα στη Χώρα της Νάξου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στην παλαιά Εμπορική Σχολή των Ιησουϊτών και περιλαμβάνει αξιόλογα εκθέματα.
Το Μουσείο της Μητρόπολης, επιτόπιο υπόγειο μουσείο, βρίσκεται μπροστά στη Μητρόπολη και ανάμεσα σε τέσσερις εκκλησίες όπου και αποκαλύφθηκαν και διατηρήθηκαν στη θέση τους χαρακτηριστικά ερείπια παραθαλάσσιας πόλης του 1100 π.Χ. περίπου και οικογενειακοί τάφοι των αρχών της πρώτης χιλιετίας.

Εκδηλώσεις
Το Πανηγύρι του Αγίου Νικόδημου στις 14 Ιουλίου είναι το μεγαλύτερο Πανηγύρι του νησιού με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα Διονύσια που καθιέρωσε ο Δήμος είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Μην παραλείψετε
Να δοκιμάσετε: Ντόπιο κυνήγι στις ταβέρνες, λαχανικά, τυριά, το γλυκό κρασί του νησιού και κεφαλοποδιά (τοπικός πατσάς) στα κουτούκια της Απειράθου.
Τι να ψωνίσετε: Υφαντά, κεντήματα, πλεκτά, μέλι, ξινότυρο, ανθότυρο, μυζήθρα, κατσικίσιο κρέας, λάδι, ελιές, κίτρο (σε γλυκό και ποτό) και καρύδια.
Ψάρεμα: Τα αλιεύματα μειώνονται. Προσοχή στα ρεύματα.
Αν έχετε σκάφος: Αφήστε το σκάφος σας σε ένα από τα τρία λιμάνια της Χώρας ή στον Αλυκό. Στο λιμάνι της Νάξου λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού για καύσιμα και νερό.
Κολύμπι: Στην πανέμορφη αλλά και πολυσύχναστη παραλία του Αγίου Προκόπη με την ιδιαίτερα χοντρή άμμο, στην πασίγνωστη ακρογιαλιά της Αγίας ΄Αννας και στα γαλανά νερά της απέραντης Πλάκας. Για κρυστάλλινα νερά στο Πυργάκι, στη Μικρή Βίγλα και στον Αγιάσσο. Η παραλία της Ψιλής Άμμου βρίσκεται δίπλα σε ένα δάσος από Κέδρους, ενώ αν θέλετε να πάτε στον Πάνορμο θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα στην Νάξο:
Κέντρο Υγείας: 2285023333
Δήμος: 2285022717
Αστυνομικό Τμήμα: 2285022100
Λιμεναρχείο: 2285022300
Αεροδρόμιο: 2285023292